Bardzo prosty i efektowny sposób na dekorację tortu. Wystarczy przygotować polewę Mirror glaze, połączyć ją z wybranymi barwnikami aby efekt końcowy zaskoczył gości.
Składniki
20 g żelatyny w proszku + 120 ml wody
300 g glukozy
300 g cukru
200 g mleka skondensowanego słodzonego
150 ml wody
300 g białej czekolady
barwniki spożywcze
1. Żelatynę zalewamy podaną ilością zimnej wody, kiedy napęcznieje rozpuszczamy na niewielkim ogniu.
2. Glukozę oraz cukier wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy płynną żelatynę oraz mleko skondensowane.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy aby usunąć powstałe pęcherzyki powietrza. Odstawiamy aby polewa trochę ostygła i zgęstniała.
4. Dzielimy ją na kilka części i łączymy z wybranymi barwnikami. Ponieważ ma ona kolor ecru i żelową konsystencję polecam dodać białego barwnika aby uzyskać głębsze barwy.
5. Dekorowanie polewą mirror glaze jest banalnie proste. Powinna ona mieć temperaturę około 32 stopnie, aby ładnie pokrywała ciasto.
6. Tort musimy bardzo dokładnie otynkować. Ja użyłam do tego masy maślanej. Bita śmietana czy inny krem również powinny się nadawać.
7. Kiedy pozbędziemy się wszystkich nierówności, układamy ciasto na jakiejś podstawce. Ja użyłam do tego mniejszej tortownicy. Ustawiamy ją na blaszce z piekarnika.
8. Do uzyskania takiego efektu jak na zdjęciu potrzebujemy miskę i wybrane kolory polewy. Ja użyłam granatowego ze srebrnymi drobinkami, czarnego, zielonego, fioletowego, żółtego, czerwonego, różowego i białego.
9. Wlewamy do miski po kilka łyżek każdego koloru, najlepiej jeden obok drugiego. Możemy zrobić także mazaje.
10. Kolorowa polewę wylewamy na środek ciasta. Powinna prawie równo rozpłynąć się po powierzchni. Jeżeli pojawią się prześwity, nakładamy łyżką dowolny kolor.
11. Polewa nie gęstnieje tak szybko jak czekoladowa, mamy więc czas na poprawki.
12. Kiedy nadmiar jej spłynie wstawiamy ciasto z całym „rusztowaniem” do lodówki.
13. Polewa nigdy nie stwardnieje, będzie raczej delikatnie gumowa i kleista.
Smacznego!
[…] polewa tym razem w wersji oszczędnej. Efekt wizualny jest bardzo podobny do poprzedniej mirror glaze, jednak są pewne ograniczenia. Polewa dość szybko zastyga co uniemożliwia zrobienie poprawek. […]
PolubieniePolubienie
Szkoda,ze Pani nie napisala jak to polewac,czy to splywa czy jest jak galaretka jak Pani udalo sie tak rowno uzyskac boki :).
PolubieniePolubienie
Zaraz wszystko opiszę bo całkiem zapomniałam. Dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂
PolubieniePolubienie
Wspaniale opisane wszystko 🙂 bede mogla skorzystac.Dziekuje !
PolubieniePolubienie
Cieszę się,w razie wątpliwości proszę pytać.
PolubieniePolubienie
Gosiu torcik wygląda przepięknie:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję Asiu ślicznie 😊
PolubieniePolubienie
Jestem pod wrażeniem,wspaniały efekt:)
PolubieniePolubienie
Dziękuję ślicznie 🙂
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie