Jesteśmy fanami pizzy…cała nasza trójka :) Dlatego w prawie każdy weekend przyrządzam na obiad to danie.
Tym razem pomidorowy spód przykryłam pysznym sosem z pomidorów malinowych i papryki, a także mozzarellą i regionalnym wędzonym serem, kupionym podczas Jarmarku Dominikańskiego —>KLIK.
ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 170 ml soku pomidorowego
- opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- łyżka suszonego oregano
- szczypta soli
- 0/5 łyżeczki cukru trzcinowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
sos:
- 2 duże pomidory malinowe
- duża szalotka
- żółta papryka
- łyżka oliwy
- 2 łyżki posiekanej czerwonej bazylii
- 0/5 łyżeczki pikantnej suszonej papryki
- spora szczypta soli i pieprzu
dodatkowo:
- kulka mozzarelli
- kilka plastrów wędzonego sera owczego
- świeża bazylia cytrynowa i oregano
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy około 10 minut.
Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotowujemy sos.
Szalotkę i paprykę drobno kroimy, podsmażamy na łyżce oliwy aż zmięknie po czym dodajemy pokrojone pomidory i dusimy aż całość zgęstnieje.
Odstawiamy do przestudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na papier do pieczenia, cienko rozwałkowujemy i smarujemy sosem.
Na wierzchu ukladamy pokrojoną mozzarellę i ser wędzony.
Posypujemy listkami bazylii i oregano.
Całość razem z papierem delikatnie zsuwamy na gorącą blaszkę ( dzięki temu, że będzie nagrzana ciasto będzie od spodu bardziej chrupiące).
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Smacznego :)
1 komentarz
Zakochałem się w tym czymś po samej nazwie :)