poniedziałek, 15 sierpnia 2016

FioLeTowA TarTA na MaśLanYm SpoDzie

 Składniki:
spód:
  • 2 kubki mąki krupczatki
  • 0,5 kostki masła
  • łyżka zimnego smalcu
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli 
masa jogurtowa:
  • 3 kubeczki jogurtu greckiego (3x180g)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • cukier
  • wanilia 
  • 2 łyżki syropu z agawy
do dekoracji:
  • 100 g jeżyn
  • 100 g borówek amerykańskich
  • cukier puder, do oprószenia
Przygotowanie:
  • mąkę przesiewamy, dodajemy masło i smalec, siekamy szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy cukier, sól, wodę i szybko zagniatamy, formujemy kulkę i wstawiamy do lodówki na min 30 minut
  • Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenosimy nad formę od tarty i doklejamy
  • pieczemy w temp 200*C przez około 15 minut- na złoty kolor
  • w międzyczasie przygotowujemy nadzienie, mieszając wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym wylewamy na upieczony spód i zapiekamy przez kolejne 15- 20 minut
  • na wystudzone ciasto układamy owoce, oprószamy cukrem pudrem:)
  • SMACZNEgo!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz