Zapiekana grahamka z serowo- jajecznym farszem

03:57

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To właśnie dzięki niemu, zyskujemy energii na wykonywanie dalszych, codziennych czynności. Jeżeli w twoim menu śniadaniowym, zagościła monotonia i koniecznie chcesz to zmienić, to znajdujesz się w idealnym miejscu. Możesz wykorzystać ten pomysł na kolację oraz jako posiłek dla niespodziewanych gości.

Jajko zapiekane w bułce to ciekawa alternatywa dla porannej jajecznicy. Dodatki mogą być różne, według twoich własnych upodobań. Ja postanowiłam swoją bułkę zestawić z produktami które miałam dosłownie pod ręką w lodówce. Śniadanie na leniwy weekendowy ranek. Wydrążony środek z grahamki możecie śmiało zjeść lub ususzyć u przerobić na domową bułkę tartą.


SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- 2 dowolne bułki

- 2 jajka
- 6 łyżek startego sera żółtego
- 5 łyżek startego sera wędzonego
- 4 plastry wędliny
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku
- 1/2 posiekanej cebulki
- 2 łyżeczki masła
- sól, pieprz


WYKONANIE:
Zetnij wierzch bułek i wydrąż środek. Wysmaruj masłem. Do miski wbij jajka i dokładnie je rozmieszaj. Następnie dodaj do nich, szczypiorek, cebule, ser żółty, ser wędzony oraz sól i pierz. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Środek bułki wyłóż wędliną. Za pomocą łyżki nałóż przygotowany farsz. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i piec 15-20 min. 




You Might Also Like

2 komentarze

  1. Ale fajny pomysł :) Ja takie grahameczki bardziej na kolację bym przytuliła i chyba nawet tak zrobię w najbliższych dniach :D Bardzo smaczny farsz się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można do farszu wykorzystać także pomidory i mozzarelle. Myśle że będzie równie dobre ;)

      Usuń

SUBSCRIBE

Like us on Facebook