Bardzo delikatne i pyszne ciasto. Jest to dosyć duża porcja, blaszka o wymiarach 24 x 34 cm

ciasto z jagodami

Ciasto – miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, zostawić 4 łyżki cukru do dodania do białek. Dokładnie utrzeć za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku, nie przerywając mieszania.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy, dokładnie wymieszać.

Białka ubić na bardzo sztywną pianę, jak już są sztywne powoli dodawać cukier. Jeszcze jakiś czas ubijać. Delikatnie wmieszać pianę z białek do masy maślanej. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto do formy. Na górze rozrzucić jagody.

ciasto

Kruszonka – masło, cukier, mąkę ugnieść palcami formując kruszonkę. Rozsypać kruszonkę na całej powierzchni. U góry posypać płatkami migdałów.

jagody w cieście

Pieczenie – wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 45 minut. Po tym czasie sprawdzić czy ciasto jest przepieczone.

Można polać jeszcze dodatkowo lukrem jak lubicie bardziej słodkie, ale to już zostawiam do wyboru.

Ciasto jest bardzo, bardzo dobre. Polecam

ciasto ucierane

Thermomix ciasto

– nałożyć motylek, dodać białka, ubijać 4 minuty obroty 3,5

– ciągle ubijać obroty 3, powoli wsypywać cukier, czas około 1 minuty, następnie wyjąć delikatnie ubite białka do miski i odstawić na póżniej

– nałożyć motylek, do naczynia miksującego włożyć miękkie  bardzo masło, cukier puder ( odłożyć 4 łyżki cukru do dodania do  białek ) miskować czas 2 minuty, obroty pierwsze pare sekund obroty 1 powoli zwiększać do 3

– dalej miksować obroty 3 i dodawać po jednym żółtku

– mąkę i proszek do pieczenia, przesiać przez sitko

– zdjąć motylek mąkę i proszek do pieczenia dodać do masy, obroty 4 czas 30 sekund, zdjąć kopystką ciasto z brzegów naczynia i zmiksować jeszcze 4 sek obroty 4

– dodać ubite białka, założyć motylek, delikatnie wymieszać obroty 1/2, czas 5-8 sek

– reszta jak wyżej