Góralskie chlebki czyli Moskole

Dzisiaj (chyba z tęsknoty, że nie mogę pojechać w tym roku, że tyle pracy, że nie dam rady, że jestem zła z tego powodu, ale jednocześnie szczęśliwa, bo robię co kocham, że tęsknię, że kocham, że wrócę może jesienią, że usiądę na szczycie i będę wsłuchiwać się w ciszę i podziwiać widoki ...) przepis znany mi z mojego ukochanego Podhala, ze samiuśkich Tater ... 
Przez górali serwowane najczęściej z bryndzą, masłem czosnkowym a w wykwintnych restauracjach z rydzami (moje ukochane!) z tatrzańskich lasów ... Ech ... Te rydze! W bydgoskich lasach rydzów nie ma, albo są tam gdzie nie wiem, że są. Ja zawsze jechałam po nie aż w Bory Tucholskie, choć i tam coraz rzadziej można je spotkać. 
„Moskole spolone,
Flaki przypolone,
Hej! te gospodynie
Haw nie wydarzone.”


Najlepsze z pieca, jeśli piec się ma. Jak się nie ma wystarczy dobra patelnia i wyciąg, bo smaży się je "na sucho." Jeśli rydzów brak, albo bryndzy ... Kiedyś wpadłam na pomysł, aby rydze zastąpić kurkami i tak już zostało ... Moskole prawie zawsze pojawiają się na naszym stole w towarzystwie smażonych na maśle kurek. Smakują równie wybornie. :)

Podstawowy przepis na moskole stanowi:
1 kg ziemniaków 
500 gramów mąki pszennej
1 jajko od wesolusiej kurki podhalańskiej 
szczypta soli z Wieliczki (co by było jeszcze bardziej patriotycznie) 
szczypta pieprzu czarnego

Do moskoli:
kurki leśne (grzyby znaczy) też wesołe
masełko minimum procent 82%
cebula (ile lubisz)
możesz dodać też pietruszkę i gałkę muszkatołową (ja tego nie robię, bo moim zdaniem "morduje" to biedne kurki). 


Wykonanie:
Ale, ale! 
Jeśli chcesz, aby Twoje moskole były jak moje - wysokie, mięciuchne jak podusie i delikatne, radzę mąkę dozować. Ale o tym zaraz. :)
Najpierw ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, wystudź, następnie zmiel w maszynce lub zgnieć na gładką masę (jak na puree). Dodaj do nich sól i pieprz i jajko wesołe w całości. Wymieszaj i właśnie - tu i teraz moje ale, ale! - dosypuj mąki do ciasta i wyrabiaj je tylko do czasu, aż ciasto się sklei i da się zagnieść oraz swobodnie formować. Nadal musi być miękkie i pulchne. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków. 
Gdy uznasz, że ciasto jest gotowe, obsyp mąką blat, ciasto uformuj w gruby wałek, następnie krój kawałki, lekko rozpłaszcz każdy dłonią. Oprósz z każdej strony mąką. 
Smaż na suchej patelni z obu stron, aż ładnie się zarumienią (ja nawet lubię, gdy leżą ciut dłużej niż do zarumienienia). 
Jeśli podajesz moskole z wesołymi kurkami z lasu, weź je pod prysznic i umyj delikatnie aczkolwiek skutecznie jak niemowlaka z piaskownicy. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle, dodaj kurki, sól i pieprz do smaku. 
Smacznego! :)


Komentarze

  1. idealnie trafia w mój gust. od razu zjadłabym podwójną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie. Kurki w dobrej cenie, ziemniaki są zawsze! Biegnij do sklepu albo na ryneczek i gotowe. :)

      Usuń

Prześlij komentarz