Pyszne leczo z cukinią, papryką, pomidorami i kiełbasą.


                Wykorzystując warzywa prosto z działki powstało pyszne danie. W całości wykonane przez męża.  Smak wyjątkowy. Dużą rolę odegrała tu papryczka chili i sposób przygotowania pomidorowego sosu.


Składniki:

- 2 średniej wielkości cukinie
- 500g pieczarek
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 4 pomidory
- przecier pomidorowy
- łyżeczka miodu
- kiełbasa około 400g
- 1 ząbek czosnku
- 2 czerwone cebule
- 1 papryczka chili
- sól, pieprz
- 3 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
- łyżeczka suszonych ziół: bazylia, oregano
- masło




Sposób przygotowania:

  1. Papryczkę chili drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku i chwilę wszystko smażymy
  2. Cebulę kroimy w cienkie pióra i dodajemy do papryczki.
  3. Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki  i dodajemy do reszty składników.
  4. Całość smażymy mieszając co jakiś czas.
  5. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię i smażymy aż zmięknie.
  6. Pieczarki myjemy i kroimy na kawałki. Dodajemy do reszty składników.
  7. Cukinię myjemy, obieramy  i wydrążamy pestki. Kroimy na kawałki i dorzucamy do smażącej się reszty składników.
  8. Całość przekładamy do dużego garnka. Gotujemy na wolnym ogniu.
  9. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy na małe cząstki. 
  10.  Na oddzielnej patelni roztapiamy masło i dodajemy pomidory i miód. Smażymy przez około 15 minut do momentu postania gęstego sosu. Doprawiamy suszonymi ziołami.
  11. Do garnka dodajemy powstały sos i zalewamy przecierem pomidorowym.
  12.  Całość dusimy do miękkości. Doprawiając solą i pieprzem






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz