wtorek, 9 sierpnia 2016

Sos śmietanowy z kurkami i kurczakiem




Składniki:

5 pojedynczych piersi z kurczaka
700 dag kurek
40 dag śmietany 18%
2 cebule
4 ząbki czosnku
około 5 dag masła
olej
pieprz cayenne, sól
natka pietruszki


Sposób wykonania:

Umyte mięso kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Tak przygotowane mięso wykładamy do miski. Na patelnię po smażeniu dodajemy masło, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażymy do zeszklenia. 
Kurki wrzucamy do zimnej wody, moczymy a następnie dokładnie płuczemy, czyścimy i osuszamy. Dodajemy do smażącej się cebuli. Całość oprószamy solą i smażymy na średnim ogniu około 5 minut. 
Następnie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy. 
Gdy sos zgęstnieje a kurki będą miękkie dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki.
Sos podajemy z makaronem lub ziemniakami.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...