poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Zapiekanka śledziowo- ziemniaczana

Rzadko jem śledzika, bo jakoś nie przepadam za rybami w zalewach... :)
Ale na taki jak dziś zrobiłam, miałam już dawno ochotę :)


SKŁADNIKI:
kilka płatów świeżego śledzia
kilka ziemniaków
śmietana duża
cebula
koperek
sól, pieprz
ser żółty ( ewentualnie)


Śledzia umyć i oczyścić z ości. Pokroić w paseczki. Ziemniaki w mundurkach podgotować około 10-15 minut w osolonej wodzie. 


Po ostygnięciu pokroić w talarki grubości ok 0,5 cm.
cebulkę zeszklić na masełku. Dodać śmietanę i posiekany koperek. Doprawić sola i pieprzem.


W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, śledzie, sos, ziemniaki, śledzie i na koniec sos.


Całość posypać startym żółtym serem. 
Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30 minut.


Śledzik inaczej!! Można? Można :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz