Najlepsze lody kawowe jakie jadłam. Dodatek spirytusu sprawia, że nie zamarzają aż tak bardzo i nie czuć w nich kryształków lodu. Napar z kawy musi być bardzo mocny, dlatego najlepiej sprawdzi się tutaj kawa z ekspresu lub kawiarki.
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego
- 1/4 szklanki espresso (mocnego naparu z kawy)
- 2 łyżki spirytusu
Przygotować napar z kawy i odstawić do wystudzenia. Do chłodnego dodać alkohol.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i ciągle miksując wlewać powoli mleko skondensowane. Do śmietankowej masy wlać kawę i wszystko wymieszać. Przelać do pojemnika do mrożenia i wstawić do zamrażalnika. Nie ma potrzeby mieszania w trakcie mrożenia. Po paru godzinach lody są gotowe. Smacznego :)