poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Eintopf warzywny z kurczakiem

Uwielbiam dania jednogarnkowe! Przygotowuje się je szybko i łatwo a smaki poszczególnych składników świetnie się przegryzają i uzupełniają. Miks sezonowych warzyw z kurczakiem i dodatkiem kaszy lub ryżu to zawsze dobry pomysł.




Składniki:
500g piersi z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej do obsmażenia
2 marchewki
korzeń pietruszki
2 kalarepy
2 garście fasolki szparagowej
1/ puszki kukurydzy
½ puszki czerwonej fasoli
4 pomidory lub puszka pelatti
sos sojowy
sos słodko-kwaśny
czarny pieprz, zioła prowansalskie, tymianek

Sposób przygotowania:

W dość dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy na niej posiekaną cebulkę i roztarte ząbki czosnku. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, oregano i pieprzem oraz sosem sojowym. Przesmażamy aż mięso kurczaka się zetnie. 
 
Mięso podlewamy szklanką wody oraz dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory (lub pelatti). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu prze 20 minut. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą. 
 
W tym czasie marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki. Kalarepę myjemy i kroimy w dużą kostkę. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do mięsa i doprawiamy sosem sojowym oraz słodko-kwaśnym. Całość dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i słodko-kwaśnym oraz używanymi wcześniej przyprawami.
Serwujemy z brązowym ryżem lub kaszą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly