Sałatka z cukinii z czosnkiem i chili (na zimę)

Dzień dobry!

Czy Was również dotknął cukiniowy urodzaj? Jeśli tak jak i my, zostaliście obdarowani kilkoma kilogramami cukinii lub po prostu urosła Wam w ogrodzie, nie martwcie się! Przygotowałam dla Was 3 smakowite przepisy na przetwory z tym warzywem.

Oczywiście zaczynamy od sałatki z cukinii z czosnkiem i chili, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do zimowych obiadów lub przekąska-samodzielne danie czy dodatek do burgerów lub hot-dogów. Słodko-ostra z wyraźnym aromatem czosnku, jestem pewna że Wam zasmakuje!

Do przygotowania tej sałatki zainspirował mnie przepis Smacznej Pyzy.


Sałatka z cukinii z czosnkiem i chili (na zimę)


Składniki:
  • 1 kg cukinii
  • 25 g soli
  • mały kawałek chili
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 50 ml wody
  • 75 g cukru
  • 50 ml octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżka miodu
Wykonanie:

Z cukinii odcinamy końce, a następnie całą kroimy na długie wstążki za pomocą mandoliny lub specjalnej tarki (możecie ją również pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Jeśli cukinia ma duże gniazda nasienne, należy je usunąć. Tak pokrojone warzywo zasypujemy solą i zostawiamy na 30 minut aby zmiękło.

Czosnek kroimy w plasterki, chili w cienkie paski, a koperek drobno szatkujemy i dodajemy do cukinii. 

Z wody, cukru, octu i miodu gotujemy zalewę, którą zalewamy przygotowane warzywa, mieszamy i ponownie odstawiamy na 30 minut.

Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do czystych, wyparzonych słoików, dopełniamy zalewą, która pozostała nam w misce. 

Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut na mokro.


Smacznego!