piątek, 5 sierpnia 2016

PuSzysTy BiszKopT z BoRóWkaMi



składniki:
  • 4 duże jajka ( lub 5 małych)
  • 0,5 kubka cukru ( ok. 100 g) 
  • 0,5 kubka oleju 
  • 1,5 kubka mąki tortowej  ( ok. 225 g) 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • 150 g borówek amerykańskich
kruszonka:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki
  • rozgniatamy palcami na okruszki
Przygotowanie:

  • Piekarnik ustawiamy na 160*C
  • jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienką strużką dolewamy olej a następnie przesiewamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wanilią
  • masę przelewamy do formy, na wierzch wysypujemy suche borówki i rozcieramy kruszonkową masę
  • wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 30-40 minut 
  • Ostudzone możemy oprószyć cukrem pudrem i posypać borówkami
  • SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz