Moje ulubione ogórki. Smakują wspaniale każdej porze roku. Przygotowane według receptury mojej mamy.
Składniki
1 kg ogórków
ok. 4 szkl wody
20- 30 g soli do przetworów
koper nasienny
czosnek
chrzan
gorczyca
1. Jędrne i niezbyt duże ogórki dokładnie myjemy i układamy w słoikach. Dodajemy obrany i pokrojony w paski chrzan, ząbki czosnku, koper oraz gorczycę.
2. Wodę z solą gotujemy. Gorącą zalewą pokrywamy ogórki. Natychmiast nakładamy pokrywki i mocno dokręcamy.
3. Kiedy przestygną wynosimy w chłodne miejsce. Jeżeli po dwóch tygodniach pojawi się pleśń, zbieramy ją a powstały sok przecedzamy.
4. Zalewamy nim ponownie ogórki i pasteryzujemy według przepisu na ogórki konserwowe.
Smacznego!
Kiszone to podstawa 🙂 Nigdy nie dodawałam gorczycy do kiszenia, tylko do korniszonów.
PolubieniePolubienie
Nie wyobrażam sobie kiszonych bez gorczycy 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Muszę w przyszłym roku spróbować 🙂
PolubieniePolubienie
Polecam 😊
PolubieniePolubione przez 1 osoba