Torcik kanapkowy

Witam Kochani, jak mijają Wam wakacje? 
Ja mam mnóstwo pracy i nawet nie myślę w tym roku o urlopie. Może jesienią ... :)
Ma to swoje plusy, ponieważ dzięki temu możecie spotkać moje przepisy nie tylko tu, na blogu. :)
Jak wiecie, na stałe współpracuję z cudowną firmą Ogródek Dziadunia, jest też Skarb Rossmann. Moje przepisy i zdjęcia możecie znaleźć również w Doceń Polskie czy Magazynie SlowLife. Nadal zastanawiam się nad wydaniem książki, propozycja jest jeszcze aktualna.
Zatem dzieje się sporo, co bardzo mnie cieszy. :)
Staję zatem na wysokości zadania, ciągle podnoszę sobie poprzeczkę i staram się zaskakiwać Was ciekawymi pomysłami, jak choćby dzisiaj. :)


Przepis przygotowałam specjalnie dla firmy Ogródek Dziadunia, użyłam do jego wykonania cudownego chrzanu tartego, który polecam z całego serca. 
Świetny produkt (jest ich więcej!), doskonałe wykonanie, tylko naturalne składniki, same zalety! Macie również do wyboru chrzan tarty z żurawiną - same cudowności! :)


Możecie również w przepisie zamienić ogórek świeży na konserwowy - i tu również odsyłam do Ogródka Dziadunia po wyśmienite ogórki konserwowe, z chili czy czosnkowo - koperkowe (moje ulubione!).
Składniki (na okrągłą formę 22 cm):
200 gramów łososia wędzonego w plastrach 
1 duży chleb tostowy
250 gramów plus 3 łyżki stołowe serka mascarpone
3 łyżki stołowe majonezu
2 łyżki stołowe chrzanu tartego Ogródek Dziadunia
1 ogórek świeży wąż lub ogórki konserwowe Ogródek Dziadunia
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek rzodkiewek
10 pomidorków koktajlowych o różnych kolorach
sól, pieprz do smaku
ulubione zioła do dekoracji (bazylia, tymianek, oregano)


Wykonanie:
Mascarpone (250 gramów) zblenduj wraz z majonezem i chrzanem na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 
Pokrój ogórka w cienkie plastry. 
Z chleba tostowego odkrój skórki, ułóż na dnie tortownicy, docinając chleb do jej kształtu. 
Następnie wysmaruj go masą chrzanową, na niej ułóż warstwę z ogórka. 
Przykryj całość kolejną warstwą chleba, lekko dociśnij dłonią. 
Posmaruj chleb masą chrzanową, na niej ułóż plastry łososia. 
Podobnie układaj kolejne warstwy tortu, aż do wyczerpania składników i całkowitego wypełnienia formy.
Do pozostałej masy chrzanowej dodaj następnie trzy łyżki stołowe mascarpone, zblenduj na gładką masę i dopraw ponownie do smaku solą i pieprzem. Wysmaruj nią wierzch oraz boki tortu. 
Pokrój szczypiorek (na wysokość tortu), rzodkiewki i pomidorki. Szczypiorkiem udekoruj boki tortu, na wierzchu zaś ułóż pomidorki, rzodkiewkę oraz listki ziół. 
Wstaw do lodówki, aby tort dobrze się schłodził. 
Smacznego! 


Komentarze

  1. Ale świetny pomysł! Pięknie to wygląda :)
    Zapraszam na nowy post!   https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/03/makaron-penne-z-bobem-i-ricotta/

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały i bardzo apetyczny torcik! idealny dla tych, co nie lubią słodkości:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz