środa, 3 sierpnia 2016

Piwne naleśniki z nadzieniem ruskim


Składniki na 6-8 sztuk naleśników:

odrobina oleju
1 jajko
1 pełna szklanka mąki
szczypta soli
około 1 i 1/2 szklanki piwa

Składniki na nadzienie:

100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
1 mała cebula, drobno posiekana
500 g ziemniaków, ugotowanych, ugniecionych
275 g półtłustego/tłustego twarogu
sól, sporo świeżo mielonego pieprzu

Dodatkowo:

2 łyżki oleju
masło lub kwaśna śmietana do podania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W misie miksera umieszczamy składniki na naleśniki i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 15 minut. Przy pomocy ręcznika papierowego nacieramy patelnię odrobiną oleju. Z ciasta przygotowujemy 6-8 naleśników, przekładamy na talerz.

2. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmażamy wędzony boczek, aż do zarumienienia. Przekładamy na talerz. Na tłuszcz ze smażenia boczku wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości (około 5-7 minut). Przekładamy do boczku i odstawiamy do ostygnięcia, następnie mieszamy z twarogiem i ziemniakami. Doprawiamy solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.

3. Na naleśniki nakładamy farsz i ciasno zawijamy jak krokiety. Na patelni rozgrzewamy olej. Naleśniki z nadzieniem smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z kawałkiem masła lub kwaśną śmietaną. Smacznego! :)

2 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: