poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Babciny jabłecznik


Jest to najlepszy jabłecznik na świecie! Nie ma osoby, której by nie smakował. Ten jabłecznik piekła moja babcia, mama, a teraz ja. Kruchy z mnóstwem jabłek z cynamonem, mniam :) Przyznam się, że na jabłecznik mam tylko ten przepis. Próbowałam innych, ale zawsze wracam tylko do tego.



Składniki:

  • Pół kilograma mąki
  • pół szklanki cukru
  • jedno małe opakowanie cukru waniliowego 16 gram
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki smalcu
  • 3 jajka
  • kostka margaryny
  • 1 kilogram jabłek
  • łyżeczka z lekką górką cynamonu do jabłek
Przygotowanie:
Na początku najlepiej przygotować sobie jabłka. Można je zmielić w maszynce o grubych oczkach lub kroić na mniejsze plasterki. Oprószyć cynamonem. Mąkę, cukry i proszek do pieczenia wsypać do miski, wymieszać. Dodać margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Dodać smalec, jajka i wyrobić na gładką masę, tak długo, aby nie została mąka w misce. Ciasto będzie trochę lepkie, ale odchodzi od rąk. Można wstawić na chwilę do lodówki, ale nie trzeba. Blat oprószyć mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i umieścić na dużą, czarną blachę, wysmarowaną tłuszczem, np. margaryną. Ułożyć jabłka i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celcjusza i piec około 40 minut. Można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)
Komuś kawałeczek? :)
Ps.: A Wy macie jakieś przepisy, z którymi się nie rozstajecie? 


1 komentarze:

 

Wołowina od rekina Template by Ipietoon Cute Blog Design