niedziela, 31 lipca 2016

Pulpety w sosie pomidorowym



Przyznam się, że te pulpety robiłam pierwszy raz w życiu. Gdy mama wróciła z pracy i zastał ją taki obiad, od razu uśmiech pojawił jej się na twarzy. A kiedy już spróbowała, była tak pod wrażeniem, że wyszły mi takie dobre. Przyznała, że jej nie wychodzą takie dobre ;) Co jest dla mnie super komentarzem. Zapraszam Was do spróbowania.

Składniki:
(dla 4 osób)

  •  0,5 kg dowolnego mielonego mięsa (polecam z łopatki wieprzowej)
  • 1 cebula
  •  1 ząbek czosnku
  • 1 marchew
  •  1 jajko
  •  3 łyżki bułki tartej
  •  2 łyżki kaszy manny
  •  mąka do obtoczenia pulpetów
  • ok. 1 litr wody
  •  kostka rosołowa
  •  1 liść laurowy
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 pełne łyżki mąki
  • pół szklanki wody
  •  2-3 łyżki śmietany
  • pół łyżeczki ostrej papryki 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  •  świeży koper
  •  szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i kaszę manną. Doprawić mięso solą, pieprzem i paprykami w proszku. Wyrobić na gładką masę. Marchewkę obrać i pokroić w pół plastry.
Zwilżonymi dłońmi formować z mięsa nieduże kulki i obtoczyć każdą w mące. W garnku zagotować wodę (tyle tylko, by ledwie zakrywała pulpety), rozpuścić w niej kostkę rosołową, dodać liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Pulpety razem z pokrojoną w pół plastry marchewką włożyć do wrzącego bulionu i gotować na niedużym ogniu 25-30 minut.
Po tym czasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by zagęścić sos mąką i śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki (można dać mniej, jeśli preferujmy bardziej rzadki sos), dodać śmietanę i nieco gorącego bulionu. Mieszankę  wlać do sosu i zagotować. Włożyć z powrotem pulpety do garnka. Doprawić sos solą, pieprzem. W razie, gdy by był zbyt kwaśny dodać szczyptę cukru. Na koniec dodać do sosu świeżo posiekany koper. Pulpety podawać z ziemniakami, kluskami, bądź ryżem czy kaszą i surówką. 

Smacznego :)



1 komentarze:

  1. Harrah's Cherokee Casino & Hotel - JCMH Hub
    Harrah's Cherokee Casino & Hotel is located in the heart 순천 출장샵 of the Great Smoky Mountains in Cherokee, North Carolina, 아산 출장마사지 United 전라북도 출장마사지 States. 서울특별 출장샵 The property is owned 춘천 출장마사지 by

    OdpowiedzUsuń

 

Wołowina od rekina Template by Ipietoon Cute Blog Design