Dżem jagodowy przygotowany z własnoręcznie zebranych owoców cieszy zimą chyba najbardziej. Pobyt na łonie natury w połączeniu ze zbiorem tych pysznych owoców to idealny sposób na spędzenie czasu z dziećmi.
Składniki
6 szkl jagód
1,5 szkl cukru
1. Przebrane jagody płuczemy na durszlaku i delikatnie odsączamy.
2. Przesypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i ustawiamy na małym ogniu.
3. Doprowadzamy do wrzenia, następnie przez 20 minut gotujemy.
4. Od czasu do czasu potrząsamy garnkiem.
5. Gorący dżem przekładamy do naszykowanych wcześniej słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy w 85 stopniach przez 15 minut.
Smacznego!
Do kruchych ciast zimą – niezastąpiony 🙂
PolubieniePolubienie
To prawda Kasiu i bułeczki też będą z nim pyszne 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie