Kolejny pomysł na krem – tym razem z marchewki. Łączy w sobie słodkość tego warzywa, cytrusowy smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny na chłodne, jesienne popołudnia. Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki bardzo łatwo dostępne.
Składniki:
1 kg marchewek
1 l bulionu warzywnego
½ pomarańczy
100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego
4 ząbki czosnku
½ średniej wielkości cebuli
ziarna słonecznika lub płatki migdałowe
jogurt naturalny/śmietana do dekoracji
Przygotowanie (1,5 h):
Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego. Marchewki kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy aż marchewka zmięknie. Wyjmujemy warzywa z wody – cebulę, sałatę, selera, pora – pietruszka może zostać ale nie w dużych ilościach. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, smażymy na patelni aż nabierze złotego koloru i wrzucamy do garnka pod sam koniec gotowania.
Imbir ścieramy na tarce na drobnych oczkach, pomarańczę obieramy ze skórki, najlepiej też każdą z cząstek obrać z białych błonek najdokładniej jak się da. Dodajemy do całości tuż przed blendowaniem.
Całość blendujemy, do uzyskania kremowej konsystencji. Słonecznika lub płatki migdałowe prażymy i dekorujemy wierzch. Polecam podawać z grzankami.
Smacznego! 🙂
Zobacz podobne:
Pingback: Zupa krem z marchewki z pomarańczą i imbirem | Przepisy na ?