wtorek, 1 kwietnia 2014

Mini tarty z suszonymi pomidorami i łososiem

Mini tarty- dobra opcja na urozmaicenie obiadów.
Przepis na 8 mini tart (średnica 8cm- takie, jak na zdjęciach)


Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki żytniej razowej
0,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
5 łyżek oliwy
70g masła
2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
bazylia, oregano, majeranek, słodka papryka (w sumie ok. 2 łyżeczek)

Przesiać mąkę, dodać jajka, oliwę, pokrojone masło, sól, zioła i ugniatać do wyrobienia jednolitej masy.
Ciasto na 30 minut wrzucamy do lodówki.
Po tym czasie wykładamy do foremek na tarty (bardzo cienką warstwę) i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
Wystawiamy do przestygnięcia.

Składniki na farsz:
300g serka naturalnego (np. Almette x 2)
10 suszonych pomidorów w zalewie
2 mini papryczki chili
0,5 czerwonej papryki
0,5 cebuli
sól do smaku
łyżka oliwy

300g wędzonego łososia
szczypiorek do dekoracji

Suszone pomidory, paprykę i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.
Pomidory dodajemy do serka, natomiast paprykę i cebulę podsmażamy na oliwie z odrobiną soli.
Kiedy przestygną dodajemy je do serka razem z pokruszonymi papryczkami chili.
Wszystko dokładnie mieszamy.

Tak przygotowany serek nakładamy na mini tarty i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20-25 minut.
Po upieczeniu na tarty nakładamy kawałek łososia i posypujemy go odrobiną pokrojonego szczypiorku. 



Tarty wychodzą bardzo smaczne kiedy są jeszcze ciepłe. Natomiast znakomicie smakują również na zimno z odrobiną sosu czosnkowego na bazie jogurtu greckiego. :-)

Smacznego!

K&A




4 komentarze:

  1. Ostatnio zakochałam się w tartach i postanowiłam, że będę robić tak długo, aż mi któreś nie wyjdzie, ale nie mam małych form. Czy ten przepis udałby się na dużą tartę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno. :-) Ciasto musi być dosyć cienkie. Nie wiemy tylko jak z ilością- czy jest go za mało, czy za dużo na standardową formę do dużej tarty.
      P.S My też się zakochałyśmy, więc cały czas testujemy nowe. :-)

      Usuń
  2. Zrozumiałam ze najpierw pieczemy ciasto i drugi raz zapiekamy z farszem. Czy mozna farsz włozyc na surowe ciasto i razem upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, dobrze zrozumiałaś. :-)
      Nie próbowałabym wykładać go na surowe ciasto, miałabym obawy, że za bardzo "wyschnie" :-)

      Usuń