Sos porzeczkowy na ostro (do serów i mięs)

Dzień dobry!

Sezon na przetwory w pełni. Co chwilę wszyscy zamykamy coś w słoikach, prawda? W tym roku nieco przystopowałam ze słodkimi przetworami, ponieważ miałam ich spory zapas z poprzedniego  (oczywiście konfiturę truskawkową musiałam zrobić i z płatków róży, bo wcześniejszy zapas już wykorzystałam i mam w planach powidła śliwkowe), ale za to zajęłam się wytrawnymi...

I tak oto przetworzyłam już 20 kg ogórków (wkrótce przepisy!), a także odrobinę czerwonych porzeczek (które zostały odłożone, zanim trafiły do galaretki).

Szukając porzeczkowych inspiracji natknęłam się na pewien przepis w magazynie GoodFood. Sos (a w oryginalnej nazwie relish) powstał z połączenia czerwonych porzeczek, cebuli, papryki i ostrych przypraw. Jest kwaśno-słodko-ostry i idealnie sprawdzi się jako dodatek do deski serów czy też domowych wędlin. Skusicie się? :-)

Jest szybki w przygotowaniu i smaczny, zapraszam po przepis na sos porzeczkowy na ostro!

Relish porzeczkowy na ostro (do serów i mięs)


Sos porzeczkowy na ostro (do serów i mięs)


Składniki:
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • mały kawałek papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • 200 ml czerwonego octu winnego
  • 150 g cukru dark muscovado
  • 300 czerwonych porzeczek*
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w drobną kostkę, podsmażamy na rumiano na rozgrzanej oliwie i odstawiamy na bok.

W garnku gotujemy 100 ml octu razem z posiekanym czosnkiem, chili i imbirem (oskrobany ze skórki), gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki: 100 ml octu, cukier, sól, porzeczki i podsmażoną cebulę i paprykę.

Całość razem zagotowujemy, a następnie kilka minut dusimy, aż sos zgęstnieje. Można schować łyżkę sosu do lodówki i sprawdzić czy zgęstnieje kiedy ostygnie.

Gotowy sos nakładamy do czystych, wyparzonych słoików, zakręcamy, a następnie pasteryzujemy 15 minut na mokro.

Smacznego!

*Jeśli nie lubicie pestek z porzeczek możecie je najpierw przetrzeć przez sitko lub przecierak i do sosu dodać powstały mus.

Relish porzeczkowy na ostro (do serów i mięs)