Kolejny przepis na krem z ciecierzycy czyli
popularny hummus .Jako ,że bez dodatków
smakuje raczej nijako podaję wam moją
ulubioną – na razie – wersję z pesto pietruszkowym.
Składniki:
250 g gotowej ciecierzycy z puszki
3 łyżki pasty tahini
mały ząbek czosnku
sok z cytryny do smaku
3 łyżki oliwy
szczypta soli
odrobina lodowatej wody,dodajemy podczas miksowania
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy
na gładki krem .Jeśli konsystencja jest za gęsta dodajemy odrobinę
wody.
Pesto pietruszkowe:
Pęczek natki pietruszki ,posiekać
50 ml oliwy z oliwek
50 g lekko podprażonych migdałów
2 łyżeczki soku z cytryny
ząbek czosnku
sólo ,pieprz
Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładko.
Jeszcze nigdy sama nie robiłam hummusu.Na pewno wykorzystam Twój przepis 🙂
robiłam hummus wiele razy,ale takiej wersji jeszcze nie:)
Hummus z dodatkiem pietruszkowego pesto musi smakować cudownie!
Z chęcią wypróbowałaby hummus z pesto z pietruszki :). Nie robiłam jeszcze hummusu, ale to prawda ciecierzyca jest taka bez wyrazu, bez smaku.
Pesto najczęściej robię z pietruszki lub rukoli
z pesto to jeszcze nie łączyłam, fajna kombinacja! 🙂
Bardzo lubię hummus i pesto, ale razem nigdy nie jadłam : )
Nigdy nie robiłam, muszę w końcu spróbować 🙂
Właśnie zjadłam tradycyjny hummus, ciekawe czy taki z pietruszką by mi smakował;)
Jeśli lubisz pesto to z pewnością.
bardzo fajny hummus, ciekawie urozmaicony 🙂
A to pyszne z pewnością 🙂
Bardzo.
Pysznie! Uwielbiam wszelkie hummusy 🙂
Hummus pyszny do wszystkiego ❤ a z takim pesto bomba!