środa, 27 lipca 2016

Mleko kokosowe


Jeszcze jakiś czas temu w ogóle nie wiedziałam, że samemu można zrobić mleko. Widziałam wiele przepisów, w których było używane mleko kokosowe, ale nigdy ich nie przygotowywałam, bo jego cena mnie odstraszała. Puszka 400 gramowa mleka kokosowego kosztowała ok. 10 zł. Przypadkiem w internecie znalazłam przepis na mleko kokosowe i bardzo mnie to ucieszyło, że tak łatwo je się przygotowuje. Jednak było bardzo różnych przepisów na mleczko kokosowe. Jedni dodawali zimne mleko, inni podgrzewali, niektórzy od razu blendowali, drudzy zostawiali na całą noc. Ja wybrałam ten przepis, z bloga dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com, z którego jestem bardzo zadowolona.  Zachęcam do zrobienia tego zdrowego mleczka, to do dzieła! :)



Jakie korzyści daje nam mleko kokosowe?

  1. Poprawa stanu zdrowia serca, poprzez obniżenie ciśnienia krwi i cholesterolu
  2. Dostarczanie elektrolitów i zapobieganie zmęczeniu
  3. Regulacja i kontrola poziomu cukru we krwi
  4. Budowanie mięśni i spalanie tłuszczu
  5. Naturalna pomoc w utracie wagi
  6. Poprawa trawienia i łagodzenie zaparć
  7. Zapobieganie wrzodom
  8. Zapobieganie zapaleniu stawów
  9. Zapobieganie niedokrwistości
Składniki:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych, najlepiej z nieotwartego wcześniej opakowania
  • 3 szklanki wody mineralnej
  • blender oraz gaza
Przygotowanie:

Półtora szklanki wody podgrzewamy do około 80 stopni celcjusza (tak, żeby nie była wrząca, tylko gorąca). Do miski wsypujemy wiórki i zalewamy je gorącą wodą. Odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach wiórki intensywnie blendujemy około 3 minuty, robiąc przerwy, aby blender się nie przegrzał. Przygotowujemy miseczkę, kładziemy na niej gazę, przekładamy wcześniej zblendowane wiórki, robimy taką sakiewkę i odciskamy z całych sił wiórki. Pozostałe wiórki w gazie przekładamy do blendera, zalewamy je półtora szklanki gorącej wody i odstawiamy na 2 godziny. Po tych dwóch godzinach robimy wszystko tak samo, jak wtedy, czyli blendujemy i wyciskamy przez gazę. Powstałe mleko mieszamy ze sobą i przelewamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce do 4 dni. 
Wiórków, których używaliśmy do przygotowania mleka szkoda wyrzucić! Można z nich przygotować mąkę kokosową. Mleko kokosowe rozwarstwia się. Gdy zobaczycie na wierzchu śmietankę, a pod spodem wodę wymieszajcie to ze sobą łyżką. Oczywiście tą śmietankę można użyć, jest idealna do deserów.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Wołowina od rekina Template by Ipietoon Cute Blog Design