Jeśli zostanie wam z grillowania kilka kawałków aromatycznej karkówki – można dołożyć do niej kaszę, trochę warzyw, ziół i sycące, jednogarnkowe danie gotowe. Idealne na obiad lub na kolację.
Składniki na danie Karkówka z grilla i kasza:
3 plastry karkówki z grilla
1,5 szkl ugotowanej kaszy jęczmiennej drobnej
1 cukinia (ok 200-300g) – ja użyłam żółtej
1 kalarepa
pół pęczka natki pietruszki
garść świeżych liści ziół – u mnie bazylia, mięta, oregano
2 szczypty kurkumy
sól
pieprz
łyżeczka ziół prowansalskich
olej
Jak zrobić danie Karkówka z grilla i kasza:
Karkówkę kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy na rozgrzanego woka lub dużą patelnię i podsmażamy.
Do zarumienionej karków dodajemy kalarepę pokrojona w zapałkę i cukinię pokrojona w kostkę, podsmażamy 2-3 minuty.
Dodajemy kaszę, przyprawy i zioła i podsmażamy wszystko jeszcze 5 min.
Podajemy z surówką.
Zobacz też inne dania typu Kasza z patelni:
Kasza bulgur z fasolką szparagową
Pęczak z młodą kapustą – szybki obiad