wtorek, 26 lipca 2016

"Duck in black currant sauce with green pease puree" - Kaczka z sosem z czarnej porzeczki i puree z zielonego groszku


Componenta:

1) duck breast
2) salt, pepper
3) soya sauce
4) black currant
5) red wine not sweet
6) orange juice
7)frozen green peas
8)4 medium patetos
9)milk
10)nutmeg
11)2 spoons of butter
12) honey


1.  Duck breast wrap with salt, pepper add 3 spoons of soya sauce and 2 spoons of honey than put in to fridge for at least 3 hours ( best for whole night)
2.  Take off the fridge and fry on each side for About 2 mins, than put in glass covered dish
3.  Put in to hot oven (200degrees) for 13 mins
4. Back currant put in to pan ad red wine, honey and orange juice, slow cook till sauce get dense
5. Take skin of potatoes than boil them just before potatoes are cooked ad trozen peas blend all than add milk and butter, use nutmeg, salt, pepper to your own preferred taste. 


Składniki:
- pierś z kaczki
- sól, pieprz
- sos sojowy
- miód
- czarna porzeczka
- wino wytrawne czerwone
- sok z pomarańczy
- mrożony zielony groszek
- 4 średnie ziemniaki
- mleko
- gałka muszkatołowa
- 2łyżki masła

Przygotowanie:
1. Pierś z kaczki należy oprószyć solą, pieprzem, dodać 3 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki miodu, a następnie odstawić do lodówki na min.3h, najlepiej na całą noc.
2. Wyjąć z lodówki i podsmażyć z każdej strony po 2minuty. Piekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut.
3. Porzeczkę myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie odpowiednio gęsty.
4. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przed końcem gotowania ziemniaków należy dodać groszek. Całość blendujemy i przecieramy przez sito. Dodać mleko i masło, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz