Dzisiejszy przepis to prosta domowa pizza, ale podana zupełnie inaczej. Dzięki umiejętnemu nacięciu i poukładaniu tworzymy piękną pizze, którą można pokroić i zjeść w formie bułeczek, ale nie ma się czego obawiać. Pizza jest bardzo prosta i na pewno każdemu się uda, a efekt końcowy zaskoczy domowników. Świetna zarówno jako główne danie, jak i w formie przekąski. Jest to wersja pizzy z tuńczykiem i świeżą cebulką, ale można to zastąpić dowolnymi składnikami, są tylko dwie zasady, po pierwsze nie za dużo, a po drugie dodatki muszą być małe, lub drobno pokrojone.
Przepis
Składniki:
- 1 jajko
- 450 g mąki
- paczka suchych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- przecier pomidorowy
- 6-10 sztuk suszonych pomidorów
- 1 duża kulka mozzarelli
- puszka tuńczyka
- 4-5 młodej cebulki (ze szczypiorkiem)
Przecier pomidorowy będzie służył jako sos, więc jeżeli przygotowujecie domowe pizze możecie go zastąpić swoim sosem, czy keczupem, lub po prostu posypać bazylią i oregano.
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę z suchymi drożdżami. Dodajemy oliwę, sól, cukier, oraz 350 ml ciepłej wody, całość dokładnie wyrabiamy przez około 5 minut. Jeżeli nie mamy miksera, który za nas wyrobi drożdżowe ciasto to niestety czeka nas ciężka fizyczna praca.
Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie to dodajemy mąki. Ciasto musi dać się uformować w kulę. Odkładamy w przykrytej szmatką misce, w ciepłe miejsce na około godziny.
Cebulkę drobno siekamy, tak samo robimy z suszonymi pomidorami, tuńczyka odsączamy.
Teraz najciekawsza część, czyli formowanie naszego kwiatka.
Po pierwsze potrzebujemy dożą deską. Obficie posypujemy ją mąką i jeszcze chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy ciasto mniej więcej w formie kwadratu 30cm x 50cm. Lepiej żeby było trochę większe niż mniejsze, nic nie musimy przycinać jak nie udało nam się równo rozwałkować, w końcu to domowa pizza a nie danie konkursowe.
Na ciasto nakładamy najpierw nasz sos, w naszym przypadku był to zwykły przecier pomidorowy. Równomiernie rozkładamy przygotowane wcześniej składniki, czyli suszone pomidory, cebulkę i tuńczyka, na koniec posypujemy potartą mozzarellą. Tak jak na obrazku. (jeżeli obrazek jest za mały kliknij na niego, a się powiększy).
Następnie pizze zwijamy w rulon, w taki sposób aby krótszy bok był zrolowany, czyli musimy mieć rulonik o długości około 50 cm. Taki rulon najlepiej jest już przenieść na papier do pieczenia, bo później może być trochę trudniej.
Z rulonu robimy kółko łącząc jego boki i lekko ściskając, aby się skleiły jak na obrazku obok.
Teraz musimy się zaopatrzyć w ostry nóż i nacinamy pizze, zostawiając od środka naszego kółka około 3-4 cm, tak żeby wszystko razem się trzymało. Szerokość pomiędzy nacięciami to 4-5 cm, widać do ładnie na kolejnym zdjęciu.
Następnie każdy kawałek przekręcamy o 90′ w wybranym przez nas kierunku. Ważne żeby kierunek był zawsze ten sam. Tak żeby farsz był u góry i na dole. Znowu odsyłamy do zdjęcia.
Teraz całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Roztrzepujemy jajko i smarujemy całą pizze przy pomocy pędzelka roztrzepanym jajkiem.
Wkładamy przygotowany kwiatek do pieca nagrzanego do temperatury 200’C (termoobieg 170’C) i pieczemy 25-30 minut.
…Smacznego