piątek, 22 lipca 2016

Chleb z pesto bazyliowym

Lubię zapach domowego chleba, ale zapach chleba bazyliowego to po prostu... bajka! Zwarty miąższ, wyraźny aromat pesto i szybkie znikanie to jego znaki rozpoznawcze :)





Składniki:




30g drożdży

500ml ciepłego mleka

350g maki pszennej tortowej

150g maki orkiszowej typ 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej)

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

4 łyżki pesto bazyliowego



Sposób przygotowania:

Przygotowujemy rozczyn z drożdży rozprowadzonych ciepłym (nie gorącej) mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz pesto bazyliowe. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut, po czym zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 50 minut. Wyciągamy z formy i studzimy. Przechowujemy w lnianym woreczku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly