Opublikowany w Ciasta

Najprostsze ucierane ciasto z borówkami i kruszonką – Utarte :)

Zaczęły się przetwory, dżemy z porzeczek, wiśni i już już miałam upiec ciasto z dodatkiem powyższych jednak wyszło coś zupełnie na opak.
Niestety rzadko się zdarza, że w niedzielę mam czas na upieczenie ciasta, więc tym razem postawiłam na coś szybkiego i prostego.
Ucierane ciasto z owocami – u mnie borówki, bo nadal nie mam miejsca w zamrażalniku, by zrobić lody :)jest przepyszne. Puszysty i miękki spód, poprzetykany soczystymi owocami i słodka kruszonka.
W sam raz do kawy czy po prostu na deser po obiedzie. Ciasto również wyśmienicie smakuje z mlekiem:)
Ponieważ ciasto upiekłam w formie do tarty mąż nawał je u-tarte 🙂
Przepis oryginalny pochodzi z książki ” Ciasta, ciasteczka i takie tam ” Agaty Królak, zmniejszyłam w nim ilość cukru i składniki na kruszonkę. Użyłam formy o średnicy 29 cm.

DSC_0052

Składniki:
Zacznę od kruszonki:
łyżka mąki
łyżka drobnego cukru
czubata łyżeczka masła

Składniki wyrobić palcami aż powstaną grudki

Ciasto:
200 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej typ 450
40 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
120 g cukru
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
50 g owoców – u mnie borówki, ale mogą być inne dowolne
duża miska, mikser
Blaszkę należy wysmarować masłem i wysypać kaszą manną lub bułką tartą

Masło z cukrem i solą utrzeć na jasną, puszystą masę. Kolejno dodawać po jajku po każdym miksując. Ja wbijam jajka do małej miski i kolejno jedno po drugim dodaję do masy. Pod koniec dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat waniliowy. Gotową masę przełożyć do formy, a na wierzchu ułożyć owoce delikatnie je dociskając. Na wierzch posypać kruszonkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40-45 minut lub do suchego patyczka.

DSC_0054~2


Letnie owoce 2

Autor:

Matka, żona, kobieta pracująca.. Obecnie jestem szczęśliwa. Trochę gotuję, piekę i szydełkuję.. Od niedawna nowy etap w życiu - własne cztery kąty

Dodaj komentarz