Dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony

Uwielbiam dżemy niskosłodzone. To wspaniały dodatek do ciast, deserów i drożdżówek. Są oszczędne, gdyż na 1 kg owoców zużywamy tylko małą łyżeczkę cukru.

SAM_7844a

Składniki

1 kg czarnej porzeczki

1 łyżeczka cukru

SAM_7842

1. Porzeczki dokładnie przebieramy i usuwamy ogonki.

2. Opłukane wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i mieszamy.

3. Gotujemy na średnim ogniu przez około 25 minut.

4. Kiedy nadmiar soku odparuje, sprawdzamy konsystencję.

5. Jeżeli jest odpowiednia, przekładamy dżem do słoików.

6. Mocno zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w 90 stopniach.

SAM_7851

Smacznego!

1 comments

Dodaj komentarz