Uwielbiam dżemy niskosłodzone. To wspaniały dodatek do ciast, deserów i drożdżówek. Są oszczędne, gdyż na 1 kg owoców zużywamy tylko małą łyżeczkę cukru.
Składniki
1 kg czarnej porzeczki
1 łyżeczka cukru
1. Porzeczki dokładnie przebieramy i usuwamy ogonki.
2. Opłukane wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i mieszamy.
3. Gotujemy na średnim ogniu przez około 25 minut.
4. Kiedy nadmiar soku odparuje, sprawdzamy konsystencję.
5. Jeżeli jest odpowiednia, przekładamy dżem do słoików.
6. Mocno zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w 90 stopniach.
Smacznego!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie