środa, 20 lipca 2016

Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim

Soczyste mięso, delikatna słodycz buraczków, chrupiące orzechy a wszystko to ukryte pod złocistym ciastem francuskim.

Składniki:

 
pierś z indyka
2-3 średnie buraki (można użyć więcej i spożytkować buraczki pozostałe po faszerowaniu jako smaczną jarzynkę)
dwie garści obranych orzechów włoskich (około 30 szt.)
opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki masła
3/4 szklanki pełnego mleka
olej do smażenia
łyżeczka cukru
sól, zioła prowansalskie,
pieprz ziarnisty, 2-3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
żółtko do posmarowania ciasta
mak do posypania

do dekoracji:
świeże liście laurowe
Sposób przygotowania:

Buraczki myjemy, obieramy (najlepiej w rękawiczkach) i ocieramy na tarce na wiórki. Roztapiamy masło i podsmażamy na nim buraczki doprawione solą i pieprzem i cukrem. Podlewamy mlekiem i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Studzimy.
Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie wycinamy w nim kieszonkę na farsz. Pierś indyczą faszerujemy buraczkami dość ścisłe. Doprawiamy sola i ziołami prowansalskimi. Obsmażamy z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju. Podlewamy niewielka ilością wody. Dodajemy ziele angielski, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut w razie potrzeby podlewając jeszcze odrobina wody. Studzimy.
Rozwijamy ciasto francuskie. Pierś indyczą układamy pośrodku ciasta wzdłuż dłuższego boku. posypujemy obficie ćwiartkami orzechów włoskich i zawijamy. Cisto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy makiem. Pieczemy w 220 stopniach C przez 15 minut.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly