Ucierane kakaowo-jogurtowe ciasto ze śliwkami i jagodami. Posypane kruszonką pachnącą cynamonem i skórką pomarańczową. Łączy w sobie lato z jesienią. Kawałek tego ciacha podany do kawy to prawdziwa przyjemność :)
- 300 g mąki pszennej
- 170 g masła
- 100 g cukru dar muscovado
- 4 jajka
- 130 g jogurtu naturalnego
- łyżka surowego kakao
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg śliwek węgierek
- 0/5 szklanki jagód
kruszonka:
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- łyżka surowego kakao
- łyżka startej skórki z pomarańczy
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki oleju
Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na kilka minut do zamrażarki.
Masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka i jogurt cały czas miksując.
Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia po czym dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 22 x 33 cm).
Na wierzchu układamy przekrojone na pół węgierki (bez pestek).
Możemy lekko wcisnąć je w masę.
Całość posypujemy jagodami a następnie schłodzoną kruszonką.
Pieczemy ok. 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
1 komentarz
wygląda mega smacznie :)