Ciasta i Ciastka Przepisy

Babka z adwokatem

Oto babka idealna zarówno na święta, jak i na dzisiejsze deszczowe popołudnie.

Babka z adwokatem to charakterny wypiek: z jednej strony delikatna, a z drugiej zostawia na języku ostry posmak alkoholu. Świetnie oddaje naturę każdej normalnej baby 😉

Skorzystałam z popularnego przepisu Ewy Wachowicz na ciasto z ajerkoniakiem, od siebie dołożyłam mocne nasączenie oraz lukier. Kompozycja okazała się strzałem w dziesiątkę. Koniecznie wypróbujcie!

 

babka z adwokatem

 

BABKA Z ADWOKATEM

Składniki:

na babkę:

4 jajka

250 gr cukru pudru

200 gr mąki ziemniaczanej

50 gr mąki pszennej

½ szklanki likieru jajecznego

1/3 szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

nasączenie:

100 ml ajerkoniaku

100 ml wody

sok z 1 cytryny

1 łyżka cukru pudru

 

polewa:

2/3 szklanki cukru pudru

1-2 łyżki gorącej wody

 

Wykonanie:

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę do czasu, aż mniej więcej podwoją swoją objętość. Nie przestając miksować wlewamy likier, a następnie olej. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypujemy do ucieranej masy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy na babkę lub tortownicy z kominem o średnicy ok. 20-22 cm. Pieczemy w temp. 180 C stopni przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy, odwracamy do góry dnem i zdejmujemy formę.

Przygotowujemy poncz: wyciskamy sok z cytryny, dolewamy likier i wodę z cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy rózgą, aż składniki się połączą w jednolity płyn. Tak przygotowanym ponczem nasączamy babkę stopniowo polewając ciasto, łyżka po łyżce.

Na końcu przygotowujemy lukier: do cukru pudru wlewamy łyżkę gorącej wody i mieszamy. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dolewamy kolejną porcję wody. Kiedy osiągnie właściwą konsystencję, polewamy nim ciasto od góry.

babka z adwokatem

babka z adwokatem

Praktyczny gadżet:

Moją babkę piekłam na święta, więc użyłam klasycznej formy. Jeśli jednak przyjdzie Wam ochota piec ją z innej okazji, warto użyć nietypowej formy, która nada wypiekowi niecodzienny, spektakularny kształt – na przykład róży.

Formę do ciasta w kształcie róży marki Pavoni można kupić TUTAJ:

pavoni forma roza