poniedziałek, 18 lipca 2016

Młoda kapusta z agrestem

Przepis na ta kapustę przywiozła moja mama z Niemiec. W południowych rejonach kraju naszych sąsiadów ten przepis jest bardzo popularny. Połączenie kwaśnego agrestu z młoda kapusta i wiosennym koperkiem jest może nieco dziwne ale doprawdy wyborne.







Składniki:




duża główka młodej kapusty

pęczek koperku

2 łyżki masła

2 szklanki agrestu

sól, czarny pieprz





Sposób przygotowania:



Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. W dużym garnku rozgrzewamy masło i przesmażamy kapustę wraz z posiekanym koperkiem.

Agrest myjemy i obieramy z szypułek. Dodajemy do kapusty i przesmażamy jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając. Podlewamy niewielka ilością wody (opcjonalnie bulionu) i gotujemy aż kapusta zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly