Uwielbiam hummus i zaraz po guacamole jest to moja ulubiona pasta i przekąska. Nigdy jednak nie wpadłabym na to aby przyrządzić go z cukinii.
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Raw Food”, którą ostatnio przedstawiałam Wam tu —>KLIK
Chociaż sercem zostanę przy tradycyjnej wersji tego dania, to ta pasta również bardzo mi smakowała. Przygotowanie jest szybkie i proste więc polecam wypróbować :)
- duża pokrojona cukinia (pozbawiłam ją gniazd nasiennych)
- 60 g pestek słonecznika (moczonych 4 godziny)
- 50 g suszonych pomidorów (użyłam z oleju)
- 90g tahini
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wody
- łyżka wędzonej słodkiej papryki
- łyżeczka mielonego kminu
- 0,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki przekłądamy do blendera i miksujemy na gładko.
Gotową pastę podałam z nasionami konopii i czarnym sezamem.
Smacznego :)
Brak komentarzy