sobota, 16 lipca 2016

Tapas śniadaniowe


Dzisiaj proponuję pyszne i proste śniadanie inspirowane kuchnią hiszpańską i typowymi dla niej produktami. Ze zwykłej kajzerki, pomidora, serka homogenizowanego, jajek oraz oliwek, sera manchego i kiełbasy chorizo przyrządziłem wyborne tapas śniadaniowe. 

Do przygotowania dania użyłem:

  • 4 kajzerek,
  • 10 gram masła,
  • 1 pomidora,
  • 50 gram serka homogenizowanego naturalnego,
  • 10 zielonych oliwek,
  • 10 kropel tabasco,
  • 4 jajek,
  • 8 plasterków kiełbasy chorizo,
  • 8 plasterków sera manchego.
Przygotowanie dzisiejszego dania było naprawdę łatwe i zajęło mi nie więcej niż piętnaście minut. Rozpocząłem od przekrojenia kajzerek w taki sposób, aby odkroić jak najmniej górnej części, a następnie wydrążyłem bułki z miąższu. Wybierając bułki uważałem, aby nie były zbyt mocno wypieczone, gdyż wówczas mogłyby stać się zbyt twarde podczas zapiekania. Pomidora sparzyłem wrzątkiem i obrałem ze skóry, a następnie odkroiłem z niego dość grube plasterki, które ułożyłem na dnie we wnętrzu każdej kajzerki. 
Na patelnię dodałem 10 gram masła i rozpuściłem je. Odkroiłem osiem grubych na około trzy milimetry plasterków kiełbasy chorizo i smażyłem je z obu stron na maśle, aż stały się mocno przyrumienione. Następnie zdjąłem kiełbasę z patelni i odłożyłem na bok, a na tym samym tłuszczu usmażyłem jajecznicę z czterech dość dużych jaj. Jajecznica powinna być dość dobrze ścięta, co ważne nie doprawiałem jej w żaden sposób, aby danie nie było zbyt słone. 
Gotową jajecznicę ułożyłem we wnętrzu bułek, a na niej plasterki wcześniej podsmażonego chorizo. Na wierzchu ułożyłem cienkie plasterki sera manchego. Całość umieściłem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem na około 4 minuty, aby ser rozpuścił się, a bułki stały się ciepłe i chrupiące. Danie można urozmaicić o inne niż pomidor warzywa, jak papryka lub szczypiorek, można dodać również suszonych pomidorów, jednak dzisiaj zależało mi na prostocie dania, które i bez dodatkowych składników smakuje wybornie.
Po włożeniu bułek do piekarnika przygotowałem pyszny, szybki pikantny sos oliwkowy, stanowiący doskonały dodatek do dzisiejszego dania. Do miseczki dodałem 50 gram naturalnego serka homogenizowanego, 10 zielonych oliwek i 10 kropel tabasco. Całość zmiksowałem, jednak niezbyt mocno, aby widoczne i wyczuwalne były kawałki oliwek. Po wyjęciu bułek z piekarnika ułożyłem je na talerzu i na każdej z nich ułożyłem łyżeczkę sosu oliwkowego. Polecam wypróbować to pyszne danie i życzę smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Proszę o przemyślane komentarze, komentarze niemerytoryczne, niezwiązane z treścią posta, wulgarne oraz obraźliwe będą kasowane

Blogging tips