Mango i cebula razem? Tak, dobrze czytasz. To zaskakująco smaczne połączenie!
- 2 sztuki mango (lub jedno, jeśli jest duże)
- 1 cebula
- 1 ostra papryczka
- Ocet jabłkowy
- Cynamon
- Świeża mięta
- Cukier
Do garnka wlewamy ok. 100ml octu jabłkowego, podgrzewamy i dodajemy posiekane mango i cebulę. Całość dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Doprawiamy szczyptą cynamonu i dwoma łyżkami cukru. Jeśli mango jest mocno słodkie, dodajmy go mniej. Możemy również nie dodawać go wcale. Na koniec dodajemy ostrą papryczkę (świeżą lub suszoną) i listki świeżej mięty – ja dodałem około garść, tyle miałem akurat w kuchni. Możecie dać więcej, dzięki czemu smak będzie bardziej orzeźwiający. Całość jeszcze chwile dusimy, a następnie blendujemy na gładką masę. Doskonały dodatek do grilla i pieczonych mięs. Do podawania na ciepło i na zimno. Smacznego!
Jeśli chcecie, możecie zrobić bardziej złożoną wersję tego sosu, dodając do niego 1/3 szklanki rodzynek, nieco imbiru i soli selerowej.