Kasza gryczana z zielonym groszkiem

02:36

Kasza gryczana z groszkiem i suszonymi pomidorami to pomysł na błyskawiczne danie na obiad lub ciepłą kolację. Przepis przyda się też np. na wakacjach, gdy chcemy szybko przygotować coś samemu, zamiast stołować się w restauracji. Rzadko korzystam z puszek konserwowych, ale nie przesadzajmy - w niektórych sytuacjach zwyczajnie się przydają.


Składniki (na 2 porcje):

- 100 kaszy gryczanej niepalonej
- 1 cebula
- puszka zielonego groszku
- 10 suszonych pomidorów 

- olej/masło klarowane
- 1 łyżeczka suszonych warzyw (lub naturalnej przyprawy uniwersalnej)
- sól, pieprz do smaku

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Cebulę kroimy w grubą kostkę i dusimy na oleju kokosowym lub maśle klarowanym ok. 5 minut.
  3. Dodajemy suszone warzywa, pokrojone w paseczki pomidory i odsączony groszek, dusimy kolejne 5 minut.
  4. Mieszamy z kaszą, solimy, pieprzymy do smaku i trzymamy na ogniu jeszcze kolejnych kilka minut. 

You Might Also Like

0 komentarze

Subscribe