W letnie weekendy, często przyrządzam na obiad tartę, ponieważ łatwo można ją przetransportować na działkę i zjeść obiad czy kolację na świeżym powietrzu. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 12 %
- 1/4 łyżeczki soli
masa:
- 160 ml kwaśnej śmietany 12 %
- 60 g startego żółtego sera
- 2 jajka
- pieprz, sól
nadzienie:
- żółta cukinia
- 2 spore cebulki ze szczypiorem
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
- ok. 80 g pokrojonego w kostkę salami
- 40 g startego zółtego sera
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Mąkę siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę.
Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy ( o średnicy około 30 cm).
Rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą.
Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach po czym wyjmujemy i odstawiamy.
Pokrojoną cukinię oraz posiekane cebule ze szcypiorem, podsmażamy na oliwie doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Przestudzone wykłądamy na podpieczone ciasto.
Śmietanę roztrzepujemy z jajkami oraz serem i przyprawami.
Masę wylewamy na warzywa.
Na wierzch dodajemy chwilę podsmażone salami, resztę startego sera i pietruszkę.
Całość pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
Brak komentarzy