Faworki

Pyszne, chrupiące i niestety bardzo tuczące.. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić!
Smacznego!


 Faworki


Składniki:
250ml śmietany 18%
5 żółtek
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 0,5 kg mąki (najpierw dajemy 2,5 szkl potem w razie potrzeby dosypujemy więcej)
cukier puder

Sposób wykonania:
2,5 szkl mąki przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy śmietanę, żółtka, sól i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując stolnicę mąką. Wyrabiane ciasto nie powinno przylegać do stolnicy, jeżeli przywiera dodajemy więcej mąki. Przygotowane ciasto po przekrojeniu powinno mieć widoczne pęcherzyki powietrza, wtedy jest dobrze wyrobione. Okrawamy kawałek ciasta, stolnicę oprószamy mąką i bardzo cienko wałkujemy, na grubość 1-2mm, kroimy paski o szerokości 3-4cm i długości 10-15cm i formujemy faworki. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na rumiano z obu stron. Ważne, aby oleju było tak dużo, żeby smażone faworki nie dotykały dna. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
 

Komentarze

Popularne posty