piątek, 29 sierpnia 2014

Fasolka szparagowa z miętą, kozim serem i słonecznikiem


Składniki:
1-2 osoby

  • 100g zielonej fasolki szparagowej 
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 świeże liście mięty
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 70g twardego koziego sera
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika, podprażonych na suchej patelni
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie tak, by była al dente. W tym czasie drobno posiekać czosnek i miętę. Mieszać je w dużej misce. Dolać oliwę i sok z cytryny, dokładnie mieszać. Odcedzić fasolkę i dodać do miski z czosnkowo-miętowym dressingiem. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Sałatkę przenieść na talerz, dodać pokruszony na niewielkie kawałki ser i posypać ostudzonym słonecznikiem. Podawać z ciepłym pieczywem o chrupiącej skórce.






Sałatka zamiast kanapki!Dieta Śródziemnomorska



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz