piątek, 8 lipca 2016

Pieczone buraki w sosie pomaranczowym na pesto z lisci



 Buraki zawierają betainę, substancję, która relaksuje umysł i jest stosowany w innych formach, w leczeniu depresji. Zawiera także tryptofanu, który występuje także w czekoladzie i przyczynia się do poczucia dobrego samopoczucia, sprzyja zdrowiu narządów wewnętrznych i coraz więcej dowodów wskazuje, że betaina jest ważnym składnikiem odżywczym w profilaktyce chorób przewlekłych. Liście buraczane są również bardzo zdrowe, bogate w żelazo, witamina K, magnez i wiele innych.

 .

Składniki
  • 450g czerwonych buraków z zielonymi częściami buraka-liście
  • ⅓ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • sok i skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • sok z cytryny
Wykonanie



    Odciąć liście od buraków i dobrze umyć .Obrać za pomocą noża lub skrobaczki do ziemniaków, skórkę z buraków i pokroić w ćwiartki lub duże kawałki wielkości kęsa.
    Skropić kawałki buraków łyżką oliwy z oliwek i sokiem z połowy pomarańczy ze skórką.
    Zawinąć w folię i piec w piekarniku w temperaturze 175°C przez 35-50 minut lub do miękkości. .Gotowe ,miękkie buraki wyjąć i wymieszać z pozostałym sokiem pomarańczowym , gdy tego jeszcze ciepłe. Wystudzić buraki do temperatury pokojowej. Skropić więcej oliwy z oliwek w razie potrzeby. Doprawić solą i pieprzem.
Pesto z buraków-liści
    Do miksera włożyć liście buraków ,dolać pozostałą oliwę , sok z cytryny, czosnek i łyżkę orzechów. Zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać więcej oliwy z oliwek w razie potrzeby.  Pieczone buraki  na  pesto z liści .:))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com