czwartek, 7 lipca 2016

Nóżki kurczaka w musztardzie i boczku

Pyszna propozycja na obiad, czyli nóżki kurczaka zawinięte w boczek marynowane w musztardzie. Mniam <3 Przepis pochodzi z magazynu "Pyszne. Nr 6/2016"> Zapraszam do przygotowań!


Składniki:

8 podudzi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
5 łyżki musztardy Dijon
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka ostrej papryki
6 listków szałwii, drobno posiekanych
2 gałązki rozmarynu
8 plastrów wędzonego boczku
100 ml białego wina
sól, świeżo mielony pieprz
szczypiorek do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN +marynowanie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Przygotowania najlepiej zacząć z samego rana. W misce mieszamy oliwę, musztardę, czosnek, ostrą paprykę, listki szałwii i jedną gałązkę rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy kurczaka, dokładnie obtaczamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Każdą nóżkę kurczaka owijamy plastrem boczku, spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy winem, na wierzchu kładziemy drugą gałązkę rozmarynu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut, od czasu do czasu polewając powstającym sosem. Podajemy z ziemniakami/ryżem i/lub ulubioną surówką, posypane szczypiorkiem. Smacznego! :)



1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: