Ciasto wiśniowo kawowe

Z okazji sezonu wiśniowego, zapraszam na ciasto które robiłam na totalnym spontanie dlatego wyszło super delikatne, a połączenie smaków jest obłędne. Ciasto nadawało się do jedzenia zaraz po zastygnięciu galaretki, jednak lepiej się kroi na drugi dzień.  Robiłam w formie o wymiarach 27 cm x 35 cm.



Składniki:
na biszkopt
5 jajek
0,5 szklanki mąki
1,5 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru

na piankę
400 ml śmietany 30%
1 galaretka wiśniowa
1,5 łyżki cukru

dodatkowo
2 galaretki wiśniowe
wydrylowane wiśnie
2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej






Wykonanie:
Z podanych składników upiec ciemny biszkopt, piec około 18 minut w 180 stopniach.
Jedną galaretkę rozpuścić w 300 ml ciepłej wody i ostudzić. Pozostałe galaretki rozpuścić w 800 ml wody. Kawę rozpuścić w 200 ml wody i odstawić do wystygnięcia.
Zimny biszkopt nawilżyć kawą, ułożyć na nim wiśnie. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać galaretkę. Masę na chwilę wstawić do lodówki gdy będzie już zastygała ale nadal będzie płynna wylać ją na biszkopt. Zimną tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch ciasta.


Komentarze