Duszony schab w sosie ze świeżych ogórków z koperkiem

Duszony schab jest miękki, bardzo smaczny i niezwykle aromatyczny. Rewelacyjnego smaku nadaje mu sos zrobiony ze świeżych, gruntowych ogórków, w którym nie może zabraknąć koperku. Bardzo dobrze smakuje z młodymi ziemniakami. Pyszne, polecam!

to1

  • ok 5 plastrów schabu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 500 g ogórków gruntowych
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Plastry schabu o grubości 1 cm lekko rozbić, tylko tak aby zmiękczyć mięso. Oprószyć przyprawami. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć z dwóch stron, aż się zrumienią. Przełożyć do brytfanki lub większego garnka z szerokim dnem.

Ząbki czosnku rozgnieść i zeszklić na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Przełożyć do kotletów ze schabu i wszystko zalać bulionem. Mięso dusić przez ok 50 min. 
Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Jeżeli są małe i młode można nie obierać ze skórki. Dusić jeszcze przez 20 min i zaprawić śmietanką wymieszaną z mąką. Zagotować i na sam koniec dodać świeżo posiekany koperek. Można podać z młodymi ziemniakami. Smacznego :)

to2

to4

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.