GNIECIONE ZIEMNIACZKI PIECZONE


Łatwe w przygotowaniu i cieszące się dużym wzięciem ziemniaczki. Ich zaletą jest gruba chrupiąca otoczka na zewnątrz i miękki puszysty środek. Ziemniaki należy wcześniej obgotować (można to zrobić dzień wcześniej), a później obtoczyć w maśle i przyprawach oraz natrzeć rozgniecionym czosnkiem. Piec 30 minut w wysokiej temperaturze. 
Gotowe ziemniaczki smakują najlepiej posypane gruboziarnistą solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. 
Najczęściej podaję je do pieczonych lub smażonych mięs. Dobrze komponują się także z jajkiem sadzonym, mizerią lub ulubioną sałatką. Można podać z twarożkiem wymieszanym z solą i czosnkiem.
______________________________ 
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 1 kg ziemniaków, najlepiej małych
  • 75 g miękkiego masła/oliwy lub dobrego oleju roślinnego
  • 4 ząbki czosnku  
  • opcjonalnie:1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • PRZYPRAWY:sól morska , świeżo mielony czarny pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, suszonego czosnku i oregano, szczypta chili w proszku lub płatkach,
DO PODANIA: sól i chili w płatkach, świeżo mielony czarny pieprz, posiekana natka pietruszki, płatki masła,    
WYKONANIE
  • Ziemniaki dokładnie myjemy/szorujemy, przekładamy do garnka i  zalewamy zimną wodą.  Solimy, przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika do małego i gotujemy około 12 minut (w zależności od wielkości), aż ziemniaki zmiękną. Odcedzamy.
  • Czosnek ścieramy na tarce, przekładamy do miseczki i mieszamy z miękkim masłem i wszystkimi przyprawami.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 230℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ziemniaki przekładamy do formy i każdy lekko rozgniatamy spodem szklanki lub tłuczkiem do ziemniaków. Nacieramy masłem lub oliwą z przyprawami.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut, aż nabiorą złocistobrązowego koloru.
  • Przed podaniem, na każdym ziemniaku kładziemy płatki masła. Posypujemy solą i chili w płatkach, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz