sobota, 2 lipca 2016

Sałatka z Kaszą Orkiszową

Kasza Orkiszowa jest mało popularna, ale warto wprowadzić ją do naszego gotowania. Nie będę rozpisywać się o jej właściwościach, a jest ich sporo. Przejdźmy od razu do sedna. Moja propozycja na dzisiaj to Sałatka z Kaszą Orkiszową. Przepis bardzo prosty, ale naprawdę warto spróbować.


 SKŁADNIKI

  • 1 Woreczek kaszy orkiszowej
  • 2 garści rukoli
  • 8-10pomidorów koktajlowej
  • 10-15 czarnych oliwek
  • pół czerwonej papryki
  • olej rzepakowy
  • sól, curry, zioła prowansalskie, kwasek cytrynowy

PRZYGOTOWANIE

Krok 1. Kaszę gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką ziół, szczyptą curry, i łyżeczką oleju             rzepakowego. Czas gotowania podany jest na opakowaniu. Po ugotowaniu studzę kaszę.

Krok 2. Wszystkie warzywa dokładnie myję. Rukolę rozdrabniam, pomidory kroję na ćwiartki, paprykę w kostkę, a oliwki w plasterki.

Krok 3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec robię dip: 5 łyżeczek oleju                     rzepakowego, 3 łyżeczki przegotowanej wody, szczypta soli, curry, ziół prowansalskich,                     kwasku cytrynowego (można dodać sok z świeżo wyciśniętej cytryny lub ocet jabłkowy).           
Próbuję jeśli smak jest ok, polewam sosem Moją sałatkę. 
Zostawiam na 15 min, aby wszystkie smaki mogły się połączyć. SMACZNEGO!!!


1 komentarz: