Przepis pochodzi z bliskiego wschodu. Słowo szakszuka oznacza bałagan, pewnie dlatego, że to danie śniadaniowe, można przyrządzić z resztek z lodówki i wrzucić na patelnie, to, na co tylko ma się ochotę. Podstawą są uduszone pomidory i jajka. Polecam każdemu kto jeszcze nie próbował.
Składniki:
Składniki:
- 6 pomidorów
- 1 papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 chili
- jajka (np. 5 szt.)
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Wszystko podsmażyć. Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Gotować, aż sos się zredukuje. Doprawić pieprzem, solą i papryką. Następnie wbić jajka i gotować do czasu, aż białko się zetnie.
Smacznego!
Świetne danie, szybkie do zrobienia i bardzo wyraziste. Wyszlo super, polecam :)!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakowało :)
OdpowiedzUsuń