czwartek, 30 czerwca 2016

Knedle ziemniaczano-serowe z truskawkami

Najwięcej obiadów na słodko robimy chyba w sezonie truskawkowym. Paruchy z truskawkami, pierogi z truskawkami i knedle z truskawkami muszą choć raz pojawić się na stole. Obowiązkowo polane sosem truskawkowym lub waniliowym.

składniki:

600 g letnich ugotowanych ziemniaków
400 g sera białego ( u mnie z kostki)
2 jajka
ok 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500
truskawki + cukier

Ugotowane letnie ziemniaki przepuścić przez praskę i wystudzić. Ser biały również przepuścić przez praskę. Dodać jajka oraz mąkę i wyrobić ciasto, nie wyrabiać za długo tylko do połączenia składników. U mnie wyszło dokładnie 1,5 szklanki mąki ale jej ilość uzależniona jest od mączystości ziemniaków oraz wilgotności sera . Truskawki najlepiej duże sztuki, umyć i oblepić cukrem. Ręce oprószyć mąką i odrywać porcje ciasta. Z każdej porcji uformować mały placuszek. Na środku każdego placuszka ułożyć truskawkę. Ciasto dokładnie zlepić tak aby cała truskawka była zakryta i uformować zgrabną kulkę. Gotowe knedle gotować partiami w osolonym wrzątku ok 8-10 minut od wypłynięcia. Podawać polane sosem waniliowym lub truskawkowym.



1 komentarz: