czwartek, 30 czerwca 2016

Pulpeciki w Pikantnym soSiE PoMidOroWym z kaszą BuLGur

Składniki:
na 4 porcje
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 250g pieczarek
  • pęczek dymki
  • 0,5 kubka tartego sera dojrzewającego twardego np.: Parmigiano Reggiano
  • 0,5 kubka śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 bułka wiejska lub kajzerka
  • mąka
  • 0,5 kg świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów bez skórki, całych lub w kawałkach
  • papryka ostra min 2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • bazylia liofilizowana
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • 1 kubek kaszy Bulgur z vermiceli
 Przygotowanie:
  • mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, bułkę najlepiej taką czerstwą, kilkudniową, rozdrabniamy i zalewamy śmietaną
  • pieczarki obieramy, podsmażamy na maśle z odrobiną oliwy na złoty kolor, dorzucamy posiekane szalotki oraz czosnek, zalewamy przesmażonymi pomidorkami, doprawiamy bazylią 
  • mięso mieszamy z bułką w śmietanie, doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy parmezan oraz posiekaną szalotkę, formujemy kuleczki, które obtaczamy w mące i podsmażamy
  • podsmażone pulpeciki zalewamy sosem, dusimy jeszcze przez około 10 minut, w międzyczasie gotujemy kaszę
  • podajemy razem, gorące, oprószone szczypiorkiem i parmezanem! Smacznego!!
P.S
  • jeśli nie jedliście jeszcze tej pysznej kaszy lub nie lubicie próbować nowinek możecie użyć kaszy jaglanej:) SMACZNEGO!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz